varsågoda!
I eftermiddags lagade jag jag min (måste faktiskt säga) fantastiskt goda lassange. Under tiden jag stog och stekte köttfars kom jag på att jag kanske ska dela med mig av mina cocking-skills till er läsare? Jag vet ännu inte om det kommer vara populärt, men mat måste ju alla äta. Och även om man inte flyttat hemifrån kan det vara uppskattat av föräldrar eller syskon med lite matlagning. Recepten kommer att variera lite beroende på årstid och vad jag själv är sugen på. Det kommer självklart bli lite tips på smaskiga efterrätter också!
Jag kommer nog inte hinna blogga om varje middag jag gör här hemma eftersom jag även vill hinna med "vanlig" uppdatering. Jag vill i skrivandets stund påpeka för er att jag improviserar ganska mycket när jag lagar mat. Det abslout värsta jag vet är att laga mat efter recept (kanske var det därför matlagningen i skolan blev så himla tråkig), jag slänger i lite vad jag känner för. Hur som helst så hoppas jag att ni kommer att uppskatta denna lilla förnyelse på bloggen. Så småningom kommer jag även att ta hjälp av någon duktig webbdesigner att förnya designen på bloggen. Maria som tidigare gjort designen har tagit ett uppehåll, så jag får försöka hitta någon annan sålänge.
Nej, fram med penna och papper mina vänner. Här får ni mitt goda recept på Lassange. Laga och (förhoppningsvis) njut!
När jag gör Lassange brukar jag alltid göra extra mycket så vi kan göra matlådor på det som blir över. Jag räknar att det blir ungefär 6-8 portioner på 1.8 kg köttfärs, lite beroende på hur mycket varje person äter såklart.
Till köttfärsen behöver du:
Ca 1,8 kg köttfärs
En stor gul lök
Tomatpuré (en tub)
5 dl krossade tomater
Buljong tärning - Vitlök/persilja alt. grönsaksbuljong
4 dl Creame Fresh
4 stora vitlöksklyftor
Ev. 2 dl Chunky Salsa (taco sås)
Svartpeppar (ej malen)
Cayenepeppar
Vitpeppar
Franska Örter krydda (santa maria)
Salt
Chillikrydda
Så gör du:
Stek/bryn köttfärsen och 'mosa' köttet så det inte är några klumpar, se till att du har en stor stekpanna alt. wookpanna så du inte spiller utanför. Hacka hela löken och tillsätt i köttfärsen. Kläm i hela tuben med tomatpuré och rör runt. Lägg i buljongtärningen, pressa i vitlöken och därefter tomatkrosset. Låt koka/steka ihop sig. Peppra med svartpeppar, krydda med Franska örter och cayennepepparn+chillikryddan (obs att den är ganska stark så ta inte för mycket.) Krydda efter avsmak och tillsätt sedan cream freshen. Låt koka ihop och tillsätt salt om så behövs. Tänk på att salt binder fett, så salta inte för mycket. Om du vill ha lite sting i gratängen kan du tillsätta salsasåsen.
Bersamellsås
(Jag gör alltid min bersamellsås utan muskotnöt, eftersom att jag inte tycker om det. Det låter som att det är väldigt mycket sås men det är bättre att det blir över än att det blir för lite.) Tänk på att såsen ska vara ganska tjock.
8 dl mjölk
Ideal mjöl atl. redning på mjölk+mjöl.
4 dl valfri riven ost
Krydda med salt och vitpeppar efter behag
Nu är det dags att ta fram en långpanna. Börja med köttfärs i botten och fortsätt därefter med lassange plattorna (jag föredrar Barillas), häll på ett lager med bersamellsåsen/ostsåsen tills du täckt alla plattor. Fortsätt värva köttfärs-lassangeplattor-sås tills du kommit till toppen. Det sista du lägger på ska vara såsen. Tänk på att du täcker alla plattorna. Ostsåsen ger en fin gyllenbrun yta när gratängen är klar.
Ställ in lassangen i ugnen på 200grader i 20minuter. Låt svalna en aning innan du serverar på ett snyggt fat tillsammans med små tomater och färsk persilja.
Så här festligt kan det se ut!
Mums! ska testas :)