köttgryta
Anonym om latjolajban:
åå det lät ju hur gott som helst! Maten alltså.. ;) Recept skulle verkligen uppskattas!! :) på chokladmuffinsen också såklart! |
Hej Anonym!
Ja och det är verkligen jättegott! Här kommer receptet som räcker till ca 4 personer.
Du behöver:
Ett litet paket grytbitar (vet inte hur mycket, men ungefär ett halvkilo)
3 dl grädde
Vatten
Rödvin
Lagerblad
Vitpepparkorn
Buljongtärning kött alt. grönsak (gärna den där nya slajmiga varianten från knorr)
Salt & peppar
Redning (idealmjöl eller toppredning)
Vinbärsgele
Soya
Potatis
Tillagning: Lägg grytbitarna i en gjutgärnstekpanna alt. vanlig stekpanna och fyll upp med hälften vatten och hälften rödvin så det täcker allt kött. Lägg i ca 5 lagerblad, ca 15 vitpepparkorn, salt & peppar. Sätt ett lock på, tillverka ett eget lock av alluminium om du inte har något. Låt köttet koka i absolut minst 80minuter, (grytbitar är väldigt segt så om man inte tillagar det på rätt sätt så blir det som gummi) gärna längre om så är möjligt, detta för att köttet ska bli så mört som möjligt. Se till att vattnet inte dunstar bort och om det behövs, tillsätt då mer vatten och vin. Tänk på att låta vinet koka regält så att såsen inte smakar för mycket rödvin.
När köttet kokat klart tar du ut lagerbladen. Tillsätt önskad mängd grädde och buljong och låt koka upp. Häll i soya efter önskad färg. Lägg i en-två matskedar vinbärsgele och smaka av med salt och pappar. Gör en toppredning på vatten och vetemjöl och häll i under omrörning. Tänk på att det kan ta en stund innan såsen tjocknar så häll inte i för stor mängd redning med en gång.
Smaka av såsen och krydda efter behag.
Servera grytan tillsammans med potatis, vinbärsgele och kokta morötter eller annan varm grönsak. Gärna ett glas rött om så önskas. Jag föredrar ett glas iskall mjölk!
Tillagningstid ca 2-4 timmar beroende på hur länge man låter köttet koka.
(Och snälla! Ni som kommenterar skriv under med namn, det blir trevligare då. Alla är välkomna här:))