bullbak
Självklart missade vi bussen som gick 10.26. Men vi lyckades komma i tid ändå, inne på bvc fick vi inte träffa läkaren förän klockan 11, så det är inte bara vi som inte håller tiden! Väl inne hos läkarn gick det fort och precis som jag trodde var det bara en svullen körtel i bröstet, vilket är helt normalt. Puh, och så kunde jag andas igen!
Efter bvc sprang vi iväg till hemköp och köpte ingridienser till bullbaket som jag om några minuter ska dra igång. Jag har så länge jag kan minnas bakat mycket och jag känner någon sorts harmoni i kroppen av den häriga doften! Och det finns ju faktiskt ingenting som är så gott som nybakta vanilj/kanelbullar med ett stort glas iskall mjölk! Eller hur?
Nej, först får det blir lite snabbstädning här hemma, måste tömma tvättmaskinen (som jag fått köra två gånger med samma tvätt eftersom jag glömde tömma den, smart!) och plocka bort lite saker så det ser städat ut. Nej mina vänner, här får ni receptet på bullar om ni känner er lika sugna som jag :)
Kanelbullar
1/2 paket jäst (á 50 g)
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
0.5 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
FYLLNING
50 g smör eller margarin
2 tsk malen kanel eller vaniljsocker
1/2 dl socker
PENSLING
ägg
pärlsocker
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
ca 20 stycken Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallan på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.
Mummmmmmsss :)
du verkar vara en sån bra mamma/fru! Jag är ingen mamma "än" men jag bor tillsammans med min pojkvän och han skulle nog bli överlycklig om du var i min kropp. Vilken energi du har! Ta de som en komplimang.
Vad sa dina nära och kära samt familj när du berättade nyheten? Kan du inte skriva ett inlägg hur du sa det och när och till vilka? :)
Keep up the good work girl